Payvand
 
|
 


 

‘Bridge, the visual language of Reza Abedini’

 

Reza Abedini wordt in Iran gezien als een van de meesters van het grafisch ontwerpen.
Abedini heeft dit jaar de Prins Claus Hoofdprijs ter waarde van 100.000 euro gewonnen. Morgen wordt deze uitgereikt. Aanvankelijk was de Iraniër bang dat hij was uitverkoren omdat hij ‘e x o t i s ch ’ zou zijn. Want er is niets erger dan dat woord, zo vindt Abedini.
Hij is gekozen als eerbetoon voor zijn werk. „Reza Abedini ontvangt de Prins Claus Hoofdprijs als erkenning voor zijn persoonlijke creativiteit bij het produceren van bijzondere grafische ontwerpen”, zo besloot de jury. „En voor de persoonlijke manier waarbij hij kennis en verworvenheden van het artistieke erfgoed van Iran toepast en deze weer nieuw en boeiend maakt.” Het fonds geeft de prijs sinds 1997 aan personen en organisaties die een hedendaagse reflectie aan cultuur en ontwikkeling geven.
Samen met de Nederlandse vormgever Hans Wolbers stelde hij het overzichtsboek New Visual Culture of Modern Iran samen, waarin veel jonge Iraanse grafisch ontwerpers de ruimte krijgen. Eerder dit jaar was er een expositie over het boek in De Balie in Amsterdam.
Volgens hem zijn veel westerlingen op zoek naar politiek en verzet in Iraanse kunst. Hoofddoeken, censuur en naakt, zijn favoriete onderwerpen voor westerse curatoren, zo heeft Abedini gemerkt. „Maar ik doe geen naakt, niet omdat de Iraanse overheid het verbied, maar omdat onze cultuur dat niet toestaat. Wij, Iraniërs dichten en spreken over liefde, maar naakt tekenen we niet. Dat hebben we ook nooit gedaan.” De grafisch ontwerper houdt zich verre van politiek. „Kunst is krachtiger dan dat”, zegt Abedini.
Abedini probeert altijd eerlijk te zijn als mensen hem vragen stellen over zijn land Iran. Dus ook als hem wordt verweten dat hij het regime steunt, wanneer hij weigert er uitspraken over te doen. Iets wat een paar maanden eerder in Nederland gebeurde. „Vraag dat maar aan een politicus”, zeg ik dan.” Liever houdt hij zich bezig met zijn studenten en het grafisch ontwerpen.

De tentoonstelling ‘Bridge, the visual language of Reza Abedini’
is tot 21/1 in Platform 21, Prinses Irenestraat 19, Amsterdam. Wo-zo, 12-18 uur
platform21.nl

[Bron:: NRC]

Voor de originele website van Reza Abedini klik hier