Payvand
 
|
 


 

ENSEMBLE SHAMS گروه شمس


Tanbur uit Iran, 18 februari 2006, in Theater de Evenaar Wereldmuseum Rotterdam

شنبه ۱۸ فوریه ۲۰۰۶ گروه شمس به اجرای کنسرت تنبور از ایران میپردازد

Ensemble Shams is opgericht in Kermanshah (Iran) in 1977 door Kéykhosrow Pournazeri.

De tanbur (luit) speelt een belangrijke rol in de muziek van Shams . De tanbur werd oorspronkelijk door de Koerden gebruikt in religieuze muziek. Het ensemble Shams gebruikte de tanbur als een van de eersten bij concerten. De groep droeg de naam Tanbour-Shams, maar door de toevoeging van traditionele en Koerdische muziek aan het repertoire werd het ensemble Shams. Het ensemble bestaat uit 10 musici en heeft sinds zijn oprichting 20 CD's uitgebracht.

Pournazeri wordt ook wel de vader van de tanbur genoemd. Hij heeft het Tanbur Shams muziekinstituut opgericht voor beginnende tanbur spelers. In de vroege jaren na de Iraanse revolutie bracht hij samen met Shahram Nazeri de CD "Voice of Endearment" uit. Dit was de eerste en meest succesvolle opname die traditionele Perzische muziek met de geestelijke Koerdische tanbur muziek van Iran combineerde .

Aan dit programma zullen 6 musici van het Shams ensemble deelnemen:

Keykhosrow Pournazeri (tar, tanbur), Hamid Reza Nourbakhsh (zang), Tahmoures Pournazeri (setar, barbat, tanbur), Sohrab Pournazeri (kamanche, tanbur), Hossein Rezayee Nia (daf), Shohab Paranj (tombak)

Wereldmuseum Rotterdam / Theater de Evenaar,
Willemskade 25, 3016 DM Rotterdam
Inlichtingen en reserveringen: (010) 270 71 90