Payvand
 
|
 


 

Payvand Internationaal, de Associatie Payvand is in 1991 in Dushanbe de hoofdstad van Tadzjikistan opgericht. Dit was één jaar nadat Tadzjikistan als onafhankelijke staat werd uitgeroepen.
Payvand is een niet-gouvernementele organisatie (NGO). Payvand betekent in het Perzisch: “het creëren van een positieve situatie door het combineren van verschillende zaken en uitgangspunten”. De Europese Unie is ontstaan door een ‘payvand’ tussen verschillende landen. Ook een huwelijk is te beschouwen als een ‘payvand’ tussen twee mensen. De Internationale Associatie Payvand heeft tot doel een ‘payvand’ tot stand te brengen tussen Perzischtaligen (Farsi, Dari en Tadziki) op basis van hun gemeenschappelijke cultuur, kunst, taal en geschiedenis.

Perzischtaligen wonen niet alleen in hun eigen taalgebied (Iran, Afghanistan, Tadzjikistan etc) maar zijn verspreid over de gehele wereld.
Hoewel de moederorganisatie van Payvand in Dushanbe -Tadzjikistan is gevestigd, heeft Payvand zetels in het Verenigde Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, de Verenigde Staten en Nederland.

Payvand Nederland

Naast de algemene doelstelling van Payvand Internationaal heeft Payvand Nederland als specifiek doel “de samenwerking tussen Nederlanders en Perzischtaligen, op basis van hun cultuur en kunst te bevorderen”.