پيوند هلند
 
|
 

 

Enkele van zijn films zijn:

- Guests of Hotel Astoria (1989)

- Daar (1973) Fadayi (1972)

- Ghadir (1972)

De (tv)documentaires van Reza Allamehzadeh over verkrachtingen van Iraanse vrijheidstrijders in de gevangenissen van de Islamitisch Republiek Iran zijn inmiddels wereld beroemd geworden.

Eerste getuige

Tweede getuige

Derde getuige

 

Reza Allamehzadeh

Geboren in 1943 is een Iraanse filmmaker, filmcriticus en schrijver. Hij werd geboren in Sari, Mazandaran in Perzië. Tussen 1966 en 1969 heeft hij film regisseren gestudeerd aan "Teheran Academy of Film and Television". In 1969 is hij als regisseur afgestudeerd. Naast zijn beroep als film regisseur is hij tevens een schrijver en publiceert kinderboeken, romans en korte verhalen. Bovendien geeft hij colleges en cursussen over film en tv in verschillende universiteiten over de hele wereld, zoals Hollins University in Virginia (VS), Leeds Metropolitan University (UK) en Internationale R / TV Training Center in Nederland, waar hij al sinds 1983 woonachtig is. Allamehzadeh is een van de pleitbezorgers van de Koerdische cinema. Hij is inheems in het Perzisch en vloeiend in het Engels en deels Nederlands en Spaans.


 

Tabestan-e Talkh - Bittere Zomer (2001) Een boek in het Nederlands

'Tabestan-e Talkh of in het Nederlands 'Bittere zomer' is het verhaal van Hadi, een zestienjarige jongen die opgroeit in een arme wijk van Teheran in de jaren vijftig. 's Zomers werkt hij op de kledingafdeling van het warenhuis Ferdosi. Hadi is gek op het vertellen van verhalen. Om aan zijn onverzadigbare honger naar verhalen te voldoen gaat hij op zoek naar avonturen. Al gauw raakt Hadi verzeild in spannende en verwarrende situaties: met mevrouw Zare speelt hij erotisch getinte spelletjes in het warenhuis, zijn vader heeft een hartstochtelijke affaire met de vrouw van zijn beste vriend, zelf raakt hij tot over zijn oren verliefd op Achtar. De verhalen nemen een andere wending wanneer de sociale onrust in Iran toeneemt. Hadi heeft een voorgevoel van de gebeurtenissen die komen gaan wanneer hij zijn klasgenoten zijn verhalen voorleest in het koffiehuis van meneer Moien.
208 pagina's
Eerste druk: Van Gennep, Amsterdam

 

De eigen website van Reza Allamehzadeh: http://reza.malakut.org/

Facebook van Reza Allamehzade: http://www.facebook.com/ebysharifi